NaboSkaber på tværs

I NaboSkaber på tværs kan du blive NaboSkaber. Her kan du være den gode nabo, der hjælper en udenlandsk tilflytter(familie) godt på plads.


OBS: I øjeblikket kan vi kun tilbyde match i Tønder kommune.


Hvordan bliver jeg

NaboSkaber?

Som NaboSkaber skal du introducere udenlandske tilflyttere til en almindelig dansk hverdag og hjælpe dem med at finde vej i Danmark socialt og kulturelt.


Hvis det er noget for dig, så udfyld spørgeskemaet herunder, og vent på at der er et match til dig.


Materialer, der kan hjælpe dig i dit match.


Vi har også lavet en liste med links, som du kan bruge.

Naboskab

Hvad er NaboSkaber?

NaboSkaber på tværs er født af idéen om, at det gode naboskab er forudsætningen for et godt lokalsamfund.


I de senere år har Tønder kommune budt velkommen til en hel del tilflyttere, der kommer fra andre lande, og når man ikke er vokset op i det danske samfund, er der mange små og store ting i dagligdagen, som kan være svære at få tag på. Ting som vi tager for givet, for vi ved godt hvornår skraldespandene bliver tømt, hvor vores børn kan gå til spejder, hvad et registreringsnummer er når banken spørger, men det ved man ikke, når man aldrig er blevet præsenteret for disse ting.


I NaboSkaber på tværs kan man blive NaboSkaber. Her kan du og resten af din familie, hvis de har lyst, være gode naboer og hjælpe en tilflytter(familie) godt på plads.


Du skal introducere tilflytterne til en almindelig dansk hverdag og hjælpe dem med at finde vej i Danmark socialt og kulturelt.


Du skal have lyst til at svare på lavpraktiske spørgsmål, men også tage tilflytterne med til begivenheder i lokalområdet og introducere dem til det lokale foreningsliv.


At blive NaboSkaber kræver ikke andre kvalifikationer, end at du har lyst til at tage tilflytterne under armen, og at du er nysgerrig og åben for kulturforskelle.


Kommunikationen skal helst foregå på dansk, men det er en fordel at kunne lidt tysk eller engelsk i begyndelsen – eller have mod på at klare det med fagter.


Hvordan bliver jeg NaboSkaber?

Udfyld spørgeskemaet efter bedste evne.


Når der er en udenlandsk familie eller person i nærheden, som kan matches med dig, giver vi dig besked. Vær opmærksom på, at der godt kan gå lidt tid, før vi finder et match.

Aftal det første møde. Når du er blevet matchet, er det op til dig at tage kontakt til tilflytterne. Om du vil invitere dem hjem til kaffe, til fodboldkamp på det lokale stadion eller noget helt andet, er op til dig at finde ud af.


Husk, at der kan være kulturforskelle, der kan være udfordrende, derfor er det vigtigt, at have talt sammen, om hvad I hver især forventer.

Hjælp din tilflytterfamilie med at komme på plads i jeres lokalsamfund.


Start med at lave en forventningsafstemning, så begge parter får en god oplevelse, læs mere om det her.


Materialer

Spørgsmål det er vigtigt at tage op, når I mødes første gang, så I får sat nogle gode rammer for jeres samarbejde, og det bliver en god oplevelse for begge parter.

Gode råd til, hvis det ikke går helt som I havde forestillet jer.


I er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os.

Hjælpsomme Links

Selvom man ved meget om livet i Danmark, kan der jo være en ting eller to, som man kan få brug for hjælp til.


Kommunens side for tilflyttere med informationer om bl.a. foreningsliv, daginstitutioner, Job til 2 (findes også på tysk og engelsk)

Flyt til Tønder


Skat, gode overblik hvis man vælger tysk, engelsk eller et af de andre sprog. Vær opmærksom på, at du ikke skal rådgive, men henvis til Skat, tilflytterservice eller andre, når det er nødvendigt

Skat


For viden om det at flytte til og bo i Danmark, med mange praktiske oplysninger fra det offentlige

Life in Denmark


Hvis der skal søges opholds- eller arbejdstilladelse

Ny i Danmark